Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Petiška, Eduard - Staré řecké báje a pověsti

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Staré řecké báje a pověsti

Autor: Eduard Petiška -narozen14.5. 1924 v Praze.
Pověsti ze starého Egypta, Mezopotámie a Izraele.

Obsah: autor popisuje povídky o bozích, příběhy mýtů, bájí a legend. Podává nám obraz jak, panovali bozi a jaké měli vlastnosti.

Hlavní postavy: Tantalos- byl velmi oblíben mezi bohy, kteří mu dovolili zasedat na Olympu. Dovolili mu pít božský nektar a jíst božskou ambrózií. Ten se pak stával namyšleným. Začal se rovnat s bohy a pochybovat o jejich vševědoucnosti. Aby je vyzkoušel, předložil jim na hostině maso svého syna. Bohové Tantalův úmysl prohlédli. Za toto jednání Zeus odsoudil Tantala k věčnému trápení a svrhl ho do nejhlubšího podsvětí. V říši mrtvých stojí Tantalos v průzračné vodě, ale napít se nemůže, a proto je sužován žízní. Na dosah ruky mu zraje skvělé ovoce, on si ho však nemůže utrhnout a tak ho trápí hlad. Tantalova muka.

Herakles - syn boha Dia a smrtelné ženy Alkmény-Herkules. Byl dobře
vychovaný, vzdělaný, všeuměl s nadlidskou silou a vznětlivou povahou.

Daidalos a Ikaros- Uprchlíci z Athén žili na ostrově Kréta.Daidalos vyrobil jedna větší křídla pro sebe a jedna menší pro syna Ikara. Poté učil Ikara létat a učil ho, že nesmí létat ani vysoko, ani nízko. Jelikož by mohl spadnout do moře (slunce by roztavilo vosk mezi pery). Pak vzlétli a dali se na cestu zpět do vlasti. Ikara nebavilo letět stále ve stejné výšce, a tak letěl výš a výš, až se mu začal vosk mezi křídli roztavovat a Ikaros se zřítil do moře. Ikarův pád.

Sisyfos- byl to král, který se nebál ani bohů, ani vlastní smrti. Zeus poslal na Sisyfův hrad Smrt. Sisyfos ale uviděl jak se k němu Smrt blíží. Připravil si provaz a jakmile Smrt vstoupila do místnosti, tak ji svázal a pak ji zavřel do komory. Když Zeus zjistil, jak Smrt skončila, velmi se rozzlobil. Pozval si boha války Área a poručil mu, aby Smrt osvobodil. Bůh války rozrazil dveře Sisyfovy komory a Smrt osvobodil. Sotva byla Smrt na svobodě, uchopila Sisyfa a odvlekla ho do podsvětí. Tam musí na věky válet do kopce ohromný balvan mramoru. Těsně před vrcholem kopce mu kámen vyklouzne a spadne dolů.- Sisyfův trest
Můj názor na knihu: báje a pověsti se mne zaujali, protože vypovídají o tom jak se žilo na světě v dávnověku, kdy bohové měli nad lidmi veškerou moc a lidé se jim nemohli vzepřít.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT